Miski Solar
Levesek... - Receptek
Ha nincs pénzed tintapatronra, KATTINTS IDE!

Receptek

Szia! Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy megosszam Veled a legkedvesebb receptjeimet. Akár a mindennapokban, akár ünnepek alkalmával összeállíthatsz a gyűjteményemből egy olyan menüt, amivel mindenkit képes leszel levenni a lábáról. A blogomban megtalálsz rengeteg féle leves-, előétel-, saláta-, főétel- és desszert- receptet, amik elkészítéséhez sok sikert kívánok, és az elfogyasztásához pedig nagyon jó étvágyat! Üdv.: Anee

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Szerzők

Levesek...

2008.01.21. 14:19 | AneeManó | Szólj hozzá!

Bakonyi Betyárleves

Hozzávalók:
15 dkg kolozsvári szalonna, 10 dkg lángolt kolbász, 25 dkg erdei gomba, 5 dkg liszt, 1 közepes vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 l csontleves, 1-2 babérlevél, őrölt bors, zsályalevél, kakukkfű, csemege fűszerpaprika, 20 dkg kész húsos derelye.
Elkészítés:  A szalonnát vágd apró kockákra, és süsd zsírjára. Szűrőkanállal szedd ki a pirosra  sült szalonnakockákat, a zsírjában fonnyaszd meg a finomra aprított hagymát. Szórd rá a felszeletelt gombát, fűszerezd erőteljesen sóval, borssal, zsályával, kakukkfűvel. Néhány percnyi párolás után hintsd meg pirospaprikával, öntsd fel csontlevessel. Dobj bele 1-2 babérlevelet, a felkarikázott kolbászt, a félretett szalonnakockákat, és forrald fel. Add hozzá a húsos derelyét, és ha megfőtt, a liszttel elkevert tejföllel sűrítsd be. Rottyantsd át egyszer, s máris merheted méretes levesestányérokba.



Cukkini-krémleves

Hozzávalók: 50 dkg zsenge cukkini, 1 l húsleves, 2 dl tejszín só, őrölt fehér bors, 1 nagyobb csirkemellfilé, 2 ek vaj, 4 tojás sárgája.
Elkészítés: A cukkini egyik felét vágd kis kockákra, és a húslevesben főzd puhára. Eközben a csirkemellet csíkozd fel, dobd a felforrósított vajba, és süsd szép pirosra. Ha már a hús megpuhult, tedd hozzá a szintén csíkokra metélt cukkinit, és párold néhány percig. A cukkinis levesbe öntsd bele a tejszínt, fűszerezd sóval, őrölt fehér borssal és turmixold simára. A tojássárgájákat üsd a levesestálba, mertd rá a forró levest, és keverd el gondosan. Tedd bele a cukkinis húst és máris tálalhatod.



Finom krémleves zöldségszirmokkal

Hozzávalók: 1 kg zsenge vegyes-zöldség (s.répa, zeller, patisszon, gyökér... stb), 2 ek olaj, só, őrölt fehér bors, kakukkfű, 2 dl tejszín, 1 ek rizsliszt, és a zöldségszirmok sütéséhez olaj.
Elkészítés: A megtisztított zöldség felét vágd apróra, és az olajon fonnyaszd meg. Öntsd fel 8 dl vízzel, sózd, ízesítsd őrölt borssal, kakukkfűvel, és fedő alatt főzd puhára. Eközben a többi zöldséget uborkagyalun gyaluld le és bő, forró olajban süsd ropogósra. Az olajból kiemelt zöldségszirmokat szalvétán csepegtesd le. Ha a zöldségek megpuhultak a levesben, a tejszínnel elkevert rizsliszttel sűrítsd be, forrald át. Merülőmixerrel pépesítsd és még melegen tálald a ropogós zöldségszirmokkal.



Fokhagyma - krémleves

Hozzávalók: 6-8 gerezd fokhagyma, 3 ek olaj, 2 ek liszt, só, őrölt fehér bors, fél l csontleves (lehet leveskockából is), 2 dl tejszín, a tálaláshoz pedig sajtos pirítós vagy fokhagymás ropogós keksz.
Elkészítés: A fokhagymát zúzd össze, s a felforrósított olajon hervaszd meg. Hintsd rá a lisztet, és ha szép rózsaszínűre pirult, öntsd fel a csontlevessel. Ízesítsd sóval, őrölt fehér borssal, s forrald ki jól. Tálalás előtt öntsd bele a tejszínt, és merülőmixerrel krémesítsd. Meghintheted frissen felaprított petrezselyemmel vagy metélőhagymával is. Sajtos pirítóst vagy ropogós fokhagymás kekszet kínálj mellé, de tálalhatod pirított zsemlekockákkal is.



Jókai bableves

Hozzávalók: 25 dkg tarkabab, 1 kisebb füstölt csülök, babérlevél, 1-1 sárga és fehérrépa, 1 kisebb zeller, 20 dkg kolbász, 1 kisebb vöröshagyma, 1 ek zsír vagy olaj, 2 ek liszt, 1-2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyem.
Elkészítés: A babot és a csülköt előző nap áztasd be külön-külön. Friss vízben, babérlevéllel ízesítve tedd fel főni őket együtt. 40-45 percnyi csendes forralás után tedd bele a megtisztított zöldségeket. Ha minden belevaló megpuhult, a csülköt emeld ki a levesből. A zsíradékon fonnyassz vöröshagymát, zúzott fokhagymát, és készíts pirospaprikával rántást, amivel sűrítsd be a levest. Tedd be azután a felkockázott csülköt, a felkarikázott kolbászt, és rottyantsd át. Ízesítsd tejföllel, apróra vágott petrezselyemmel és máris tálalhatod. Van ahol csipetkét is főznek bele, és sűrűn bevagdosott sült kolbásszal megkoronázva adják asztalra.



Gombaleves magyarosan

Hozzávalók: 25 dkg csiperkegomba, 1 kicsi vöröshagyma, 4 dkg zsír vagy olaj, só, 2 ek liszt, pirospaprika, fél csokor petrezselyem, 1 dl tejföl, 1 tojásból csipetke.
Elkészítés: A gombát tisztítsd meg, szeleteld fel. A zsíradékon fonnyaszd meg a nagyon apróra vágott hagymát, add hozzá a gombát, csipetnyi sót, és időnként megkeverve saját levében párold addig, míg zsírjára sül. Szórd meg liszttel, pirítsd azt világosra. A tűzről lehúzva hintsd meg pirospaprikával, és öntsd fel 1 liter vízzel. Addig főzd míg a gomba megpuhul. Szaggass bele 1 tojásból csipetkét, és ha elkészült, a tejfölt és az apróra vágott petrezselymet is add hozzá. Forrón kínáld.



Tárkonyos vadraguleves

Hozzávalók: 60 dkg vad apróhús, 2 ek zsír vagy olaj, 40 dkg vegyes zöldség, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 csokor tárkony, 2 dl tejföl, 1 ek liszt, só, 1 kk mustár, 1 citrom leve.
Elkészítés: A húst a hártyáitól tisztítsd meg, azután szűrőkanálba téve forrázd le. A zsíradékot forrósítsd fel, fonnyaszd meg benne a finomra aprított vöröshagymát. Dobd bele a kis kockákra vágott húst, és gyakori keverés mellett pirítsd saját levében. Szórd rá az aprított tárkonyt, kevés sót, és fedő alatt párold fél órán át. Add hozzá a megtisztított, hasonló darabokra szelt zöldségeket, öntsd fel bő 1 liternyi vízzel vagy csontlével. Főzd addig amíg a hús és a zöldségek is megpuhulnak. Liszttel elkevert tejföllel habard be, végül mustárral és szűrt citromlével ízesítsd pikánsra. Az asztalon legyen kéznél tárkonyecet vagy citromlé, hogy mindenki kedve szerint tovább savanyíthassa.


 
Újházi tyúkhúsleves

Hozzávalók:
1 szép tyúk, 30 dkg vegyes zöldség, 1 kisebb karfiol, 5 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, só, fekete bors, 1 kicsi vöröshagyma 15 dkg cérnametélt.
Elkészítés: A tyúkot tisztítsd meg gondosan, és tedd egy megfelelő méretű fazékba. Bő vízben. az egészében hagyott hagymával együtt tedd fel főni. Ha a tyúk már félig megpuhult, add hozzá a darabokra szelt zöldséget, a rózsáira bontott karfiolt, a gombafejeket és a zöldborsót. Sóval, borssal fűszerezd, és lassú tűzön főzd, míg a hús teljesen megpuhul. A kész levest rövid ideig pihentesd majd szűrd le. A levesből merj ki fél litert, főzd bele a cérnametéltet. A zöldséget és a kicsontozott húst tedd a levesestálba, add hozzá a tésztát, és merd rá a leszűrt levest. Máris tálalhatod.



Ünnepi zellerleves

Hozzávalók:
1 nagy zeller, 1 közepes vöröshagyma, 3 savanykás alma, 3 ek vaj, 2 dl almabor, só, őrölt bors, 2 dl tejszín, a zeller sütéséhez olaj.
Elkészítés: A zeller felét félretesszük, a többit 2 almával együtt meghámozzuk és felkockázzuk. A vaj felét megolvasztjuk, és megfonnyasztjuk benne a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a zellert és az almát, ráöntjük az almabort és 4 dl vizet, sózzuk, borsozzuk, fedő alatt lassú tűzön puhára főzzük. Eközben a maradék zellert gyufaszálnyi csíkokra metéljük, és bő forró olajban aranyszínűre sütjük, szalvétán lecsepegtetjük. A maradék almát meghámozzuk, kockára vágjuk, a visszamaradt vajon 1-2 perc alatt megpároljuk, pici sóval és borssal ízesítjük. A levest merülőmixerrel pépesítjük, vagy turmixoljuk, elkeverjük benne a tejszínt és ha szükséges, utánaízesítjük. A krémlevest a párolt almával és a ropogós zellercsíkokkal tálaljuk.



Zöldborsóleves

Hozzávalók:
40 dkg zsenge zöldborsó, 2 dkg vaj, só, 1 csokor petrezselyem, 1 ek liszt, 4 dl tej, a galuskához 1 tojás, 2 dkg vaj, 3 ek liszt, só.
Elkészítés: A borsót szórd a felolvasztott vajra, és szüntelenül kevergetve párold. Ha már majdnem puha, hintsd meg finomra aprított petrezselyemmel, liszttel, s ha a liszt egy csöppet megszínesedett, csorgasd rá a tejet. öntsd fel ugyanannyi vízzel, sózd meg. S ha felforrt, a tojásból vajból és lisztből kevert masszát mokkáskanállal szaggasd bele. Amikor a megfőtt galuskák feljöttek a tetejére, a leves elkészült.

Frankfurti leves
Fűszeres burgonyakrémleves
Görög gyümölcsleves
Halas tésztaleves
Hideg joghurtleves
Joghurtos körteleves
Karfiolkrémleves
Kecskeméti barackleves hidegen
Kelbimbóleves kolbásszal
Medvehagymaleves
Minestrone
Pikáns póréhagymaleves
Spárgakrémleves
Tárkonyos vadraguleves
Vörösboros meggyleves


A bejegyzés trackback címe:

https://aneemano.blog.hu/api/trackback/id/tr36305872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása